Delovni čas
Ponedeljek - sobota 9-22h
Nedelja in prazniki: 10-20h
Odprti smo vse dni v letu!
Obiščite nas
Športni center Fit & Fun Novo mesto
Vorančeva 4a (Košenice)
8000 Novo mesto
07 33 47 500
031 312 681
Vorančeva 4a (Košenice)
8000 Novo mesto
07 33 47 500
031 312 681
Hitri kontakt
Fitness vadba
OSNOVNI PRINCIPI ŠPORTNE VADBE
TRENING:
PRAVILNA PREHRANA
Ogljikovi hidrati: (sladkorji in škrobi) so nujni za ustvarjanje glikogena v mišicah ter predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem
Maščobe: pomembne so tako za zgradbo kot za presnovo; v njih se shranjuje energija, hkrati pa so tudi topila za vitamine A, D, E in K
Beljakovine: poleg vode so najbolj razširjena snov v našem telesu in so osnovni material za mišice, kri, kožo in notranje organe
Vitamini: so spodbujevalci kemičnih reakcij, ki telesu omogočajo normalno delovanje
Minerali: so snovi anorganskega izvora, največkrat v obliki soli; brez mineralov vitamini v telesu ne morejo delovati, niti jih telo ne more sprejeti
Balastne snovi: so neprebavljivi deli rastlin, ki so potrebni za izboljšanje prebave, zadržujejo vodo, povečujejo odplavljanje strupenih snovi, vežejo holesterol,...
- Princip nadobremenitve: Če želimo izboljšati katerokoli sposobnost, potem moramo telo obremeniti nad njegovimi trenutnimi sposobnostmi. Telo se odzove s prilagoditvijo živčno- mišičnega in hormonalnega sistema; tako se povečajo tudi njegove sposobnosti.
- Princip regeneracije: Prilagajanje na obremenitev se dogaja v fazi počitka. Telo takrat poskrbi, da se obremenjena tkiva obnovijo. Večji kot je napor, daljši mora biti počitek.
- Princip specifičnosti: Vsak trening ima cilj izboljšati sposobnosti za opravljanje določene gibalne naloge.
- Princip spremenljivosti: Ključni dejavnik za uspešnost treninga je spremenljivost sredstev in metod obremenitve. S spreminjanjem treninga se telo pripravlja na vedno novo prilagajanje.
- Princip individualnosti: Da je program vadbe uspešen, mora biti prilagojen posamezniku
- Princip cikličnosti: S primerno menjavo napora in odmora dosežemo povečanje zmogljivosti, ter se izognemo monotoniji vadbe in zastankom pri napredku
- Princip načrtovanja: Treningi morajo biti načrtovani v takem zaporedju, da omogočajo najizrazitejše vadbene učinke.
TRENING:
- SPLOŠNO OGREVANJE – priprava telesa na akcijo, zmanjšanje možnosti poškodb, povečanje učinkovitosti samega treninga
- DINAMIČNO RAZTEZANJE – povečanje temperature znotraj mišice, povečanje obsega gibanja
- TRENING MOČI – prilagajanje telesa zunanjim obremenitvam. Enaka obremenitev lahko izzove pozitivne prilagoditvene procese toliko časa, dokler se mišica ne prilagodi nanjo
- AEROBNA VADBA – z njo vplivamo predvsem na vzdržljivost, vključimo jo v vsak trening (v naravi, na trenažerjih)
- STATIČNO RAZTEZANJE – postopek, s katerim želimo ohranit/povečati elastičnost mišic, kit, vezi,...
PRAVILNA PREHRANA
- Obstaja prek 50 hranil, ki jih zahteva zdrava prehrana, spadajo pa v naslednje večje skupine: ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini, minerali, balastne snovi (vlaknine)
- Razmerje vnosa živil: beljakovine (12-15%), maščobe (20-30%), ogljikovi hidrati (60-65%)
- Zaužiti je treba 5-6 energijsko enakomernih obrokov na dan, tako telo ne dela maščobnih rezerv
- Nadomeščanje izgubljene tekočine – voda je nepogrešljiva za termoregulacijo in nadzor telesne teže; minimalna poraba vode za odraslega je 2L na dan (če trenira pa do 5L)
Ogljikovi hidrati: (sladkorji in škrobi) so nujni za ustvarjanje glikogena v mišicah ter predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem
Maščobe: pomembne so tako za zgradbo kot za presnovo; v njih se shranjuje energija, hkrati pa so tudi topila za vitamine A, D, E in K
Beljakovine: poleg vode so najbolj razširjena snov v našem telesu in so osnovni material za mišice, kri, kožo in notranje organe
Vitamini: so spodbujevalci kemičnih reakcij, ki telesu omogočajo normalno delovanje
Minerali: so snovi anorganskega izvora, največkrat v obliki soli; brez mineralov vitamini v telesu ne morejo delovati, niti jih telo ne more sprejeti
Balastne snovi: so neprebavljivi deli rastlin, ki so potrebni za izboljšanje prebave, zadržujejo vodo, povečujejo odplavljanje strupenih snovi, vežejo holesterol,...